Valencià English Español

Museu FesterEl Consell ha sigut informat del reconeixement del Museu Fester de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia d'Ontinyent com a Museu de la Comunitat Valenciana.

Aquest Museu Fester reuneix els requisits legals per a configurar-se com a museu, ja que explica, entre altres condicions, amb una instal·lació permanent que garanteix la bona conservació i custòdia dels seus fons, manté horaris estables que permeten la visita pública i l'accés dels investigadors i compta amb una persona titulada responsable de les col·leccions.

Compleix, per tant, amb les condicions establides en la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, així com en l'ordre per la qual es regula el reconeixement a museus i col·leccions museogràfiques permanents a la Comunitat.

Les festes de Moros i Cristians d'Ontinyent estan organitzades per la Societat de Festers del Santíssim Crist de l'Agonia, per la qual cosa aquesta entitat és la que té al seu càrrec tant l'edifici de la seu social com les col·leccions del museu.

Les festes d'Ontinyent es troben entre les més antigues de la Comunitat Valenciana, i se celebren amb plenitud des de la segona meitat del segle XIX. De fet, l'Ambaixada és la segona més antiga de les quals encara es representen cada any, ja que està datada en 1860.

El discurs museogràfic del Museu Fester d'Ontinyent es distingeix dels altres museus festers, ja que a més de mostrar vestits de les diferents capitanies també s'expliquen actes més singulars d'Ontinyent com la "Baixada del Crist", amb els seus vestits de marins, o "l'Esmorzar de la Llàgrima", que recorda menjant junts als absents, especialment als morts en l'últim cicle fester.

En el museu s'emplaça també un centre de documentació amb un important fons gràfic sobre la festa, una sala d'exposicions temporals i una tenda.

(Nota de premsa GVA)

La TafaneraShare in MenéameShare in TuentiShare in FacebookTweet it!