Valencià English Español

La visita a la primera planta del nostre Museu, que compta amb accés per a persones de mobilitat reduïda com la resta de l'edifici, l'encetarem a la zona en la qual una pantalla de 36 metres quadrats ens endinsarà, per mitjà d'un audiovisual, en les màgiques dates del mes d'agost en què el nostre poble es transforma per a ser protagonista de les festes de Moros i Cristians.

La visita segueix a la sala dedicada a la indumentària, on es pot contemplar l'evolució dels vestits de les comparses d'Ontinyent a partir dels més antics. Cal destacar dos vestits de comparses ja desaparegudes: la comparsa dels Churros i un vestit inaugural de les nostres festes, el dels Cavallets.

Planta 1Planta 1

L'acte de la Nit del Riu, que en els albors de la nostra festa congregava a la pràctica totalitat dels habitants d'Ontinyent al cau del riu per a compartir moments de festa amb les diverses comparses de l'època, comparteix la sala amb dos personatges importants per a les nostres festes: Jose María Ferrero Pastor, el Mestre, i Monsenyor Teodoro Úbeda Gramage, Bisbe que va ser de la Diòcesi de Mallorca. El llegat fester d'aquestos protagonistes de la nostra festa ha estat cedit al nostre Museu per a compartir-lo amb els nostres visitants; d'entre aquest important llegat, cal destacar la partitura manuscrita del Mestre de la marxa mora Chimo o la gel·laba que el Bisbe Teodoro Úbeda emprava en els dies grans de la festa a Ontinyent.

Planta 1Planta 1

Continuarem la visita a l'espai dedicat a la Societat de Festers, en el qual es recullen records del que ha estat l'edifici de la Societat o dels diversos reconeixements i guardons que aquesta atorga, any rere any, en el particularment emotiu acte de l'Esmorzar de la Llàgrima. Juntament a estos records, hi ha un expositor dedicat a una figura ja desapareguda de les nostres festes: La Reina de Festes, que entre els anys 1960 i 1992 constituïa la representació de la dona en la nostra festa. També hi trabarem un espai dedicat a la figura del Pregoner que, des de fa alguns anys, protagonitza als peus del Castell un dels actes més importants en el començament dels dies grans de les nostres festes: El Pregó.

Planta 1Planta 1

Finalment hi ha dos espais d'especial record per a la història de la nostra festa: l'expositor de fotografia antiga que conté imatges dels segles XIX i XX i el record del que va ser el II Congrés Nacional de la Festa de Moros i Cristians, celebrat a Ontinyent en l'any 1985, amb imatges, publicacions i records del que va ser aquest esdeveniment festers nacional tan important per a la nostra població.

Planta 1Planta 1

La planta alberga també una sala dedicada als treballs administratius i de consulta documental per als visitants, així com un arxiu en el qual es guarden més de 6.000 instantànies, preses a les nostres festes al llarg dels anys, o més de 1.000 llibres de festes de les diverses poblacions que també celebren festes de Moros i Cristians, entre d'altres objectes.

La TafaneraShare in MenéameShare in TuentiShare in FacebookTweet it!

Facebook Museu FesterTwitter Museu Fester RSSYoutube